Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

«Εβδομάδα Χωριού»

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄80 "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΟΥ"
Λουκάς Κότσιας (Καραμούζης), Μήτσος Καραχρήστος, Στάθης Θάνος (Κοντογιάννης) Γιώργος Δρίβας, Τάκης Κούσουλας.




Η πρώτη από τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις έγινε στο χωριό το καλοκαίρι του 1977. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών έγιναν πολλά πράγματα.

Ένα από αυτά ήταν η ομιλία του Γάλλου Ροζέ Μιλλιέξ, Υποδιευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο κτίριο της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης στις 11 Αυγούστου 1977, ως καλεσμένος του Συλλόγου Πολυδροσιωτών, με θέμα: « Ο Εθνάρχης Μακάριος, όπως τον γνώρισα».

Στην «Εβδομάδα χωριού 1978» έγιναν επίσης πολλά πράγματα όπως «Έκθεση Λαϊκής Τέχνης» και η έκθεση «Σουβαλιώτες συγγραφείς».
Στην εναρκτήρια τελετή , πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδρόσου, Ευθύμιος Καρούζος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: « Από μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου χαιρετίζω την αποψινή μας συγκέντρωση, που για σκοπό έχει να κηρύξει την έναρξη της «Εβδομάδας χωριού ΄78» - όπως αποκαλούνται οι γιορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν ανάμεσα στις 10 και 16 Αυγούστου».

Στην «Εβδομάδα χωριού 1984» έγινε πρώτη φορά στο χωριό μας «Έκθεση Ζωγραφικής» και «Έκθεση Φωτογραφίας», όπου παρουσιάστηκαν αρκετές αξιόλογες φωτογραφίες των συμπατριωτών μας φωτογράφων Γιάννη Σκουρογιάννη, Δημήτρη Βλάχου καθώς και του λάτρη της φωτογραφίας Πάνου Ν. Δρίβα. Εκτέθηκαν 95 φωτογραφίες με θέματα: όμορφα τοπία του Παρνασσού, δάση, πηγές, τοπία του κάμπου, χαρακτηριστικά σπίτια του χωριού, καθώς και αντιπροσωπευτικοί τύποι Σουβαλιωτών όλων των εποχών…

Στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη σε μια από τις εκδηλώσεις αυτές, μεταξύ άλλων γράφει: «Είναι αλήθεια, μεγάλη χαρά για μένα να παρουσιάζω από τη στήλη μας πολιτιστική δραστηριότητα στα χωριά του τόπου μας, με κύριους εμπνευστές νέους ανθρώπους. Πριν από μερικές μέρες , οργανώθηκε στο χωριό Πολύδροσος Παρνασσίδας, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, κοντά στις πηγές του Κηφισού, μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από αυτές ξεχωρίζω: 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση βιβλίου 
Μια έκθεση με φωτογραφίες, από την περιοχή και τη ζωή των κατοίκων του χωριού 
Διαλέξεις και 
Κινηματογραφικές προβολές. 

Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από το Σύλλογο Πολυδροσιωτών Παρνασσού, σε συνεργασία με την Κοινότητα Πολυδρόσου, την Κοινοτική Βιβλιοθήκη και τον Α.Σ «Διαγόρας». Από εδώ και μπρος θα γίνονται κάθε χρόνο και θα ονομάζονται: «Εβδομάδα Χωριού»

αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Μαρρέ
Πολύδροσος - Σουβάλα 
Παρνασσού


Αποκόμματα της εφημερίδας "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"


Αν και γραμμένο το 1982 παραμένει επίκαιρο (αρχείο Στάθης Θάνος)




Οι εκδηλώσεις της "Εβδομάδας Χωριού" μέσα από τον τύπο της εποχής

Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 5/8/1982

Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/8/1978

Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 11/8/1977


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."