Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη στα Μαντάμια


Δημιούργημα του γέρο- Γιώργη Αδαμόπουλου. Το έχτισε στην κορυφή του λόφου ύστερα από όνειρο που είδε και που αξίζει να το αναφέρουμε εδώ, όπως το παρέδωσε σε γραπτό κείμενο ο αείμνηστος εγγονός του, ο γιατρός Γιάννης Λ. Αδαμόπουλος.
«Ένα βράδυ νύχτα που έβρεχε και φυσούσε δυνατά, παρουσιάστηκε στον παππού Γεώργιο Αδαμόπουλο ένας γέρος με κάπα και του είπε: "εσύ καλά κάθεσαι μέσα στο σπίτι, εγώ όμως υποφέρω γιατί δεν έχω σπίτι", και του υπέδειξε την κορυφή του λόφου στον οποίο ήθελε να έχει το σπίτι του».
Σε λίγες μέρες ο γέρο-Γιώργης έβαλε μπροστά και έχτισε το εκκλησάκι του "Αη-Γιάννη" που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.




Το εικονοστάσι της εκκλησίας με τα ξυλόγλυπτα περιστέρια που κρατούν τα καντήλια και οι τεράστιοι δράκοι πάνω από το εικονοστάσι είναι χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του γέρο-Γιώργη και πρέπει να είναι από τα πρώτα του έργα. 

απόσπασμα από το βιβλίο:

ΥΔΡΟΚΙΝΗΤΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ Λ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."