Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ

Αλέξανδρος Ιωαν. Δρίβας (Τφεκαλέξης) 

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΦΕΚΑΛΕΞΗ                                                                             
Με αφορμή το φιλολογικό μνημόσυνο του Χρ. Καρούζου, σκέφτηκα πως καιρός είναι να τιμήσουμε κι άλλο ένα παλιό τέκνο του χωριού μας. Πρόκειται για το μακαρίτη Δάσκαλο Αλέξανδρο Δρίβα (Τουφέκα Αλέξη), ώστε οι μεν νεώτεροι να τον γνωρίσουν, εμείς δε οι παλαιότεροι να τον θυμηθούμε και να τον συχωρέσουμε.
Ο μακαρίτης ήταν ένας άνθρωπος αγαθός άκακος σαν αρνί, καλοσυνάτος και αξιαγάπητος στην κοινωνία, ευφυής και εύστροφος και διηγείται ωραίες ιστορίες και ανέκδοτα, που προκαλούσαν άφθονο γέλιο και γι΄αυτό ήταν περιζήτητος στις συντροφιές και συγκέντρωνε κόσμο γύρω του.

Υπηρέτησε σαν δημοδιδάσκαλος στα γύρω χωριά και καμποχώρια. Το παρατσούκλι (Τουφέκα Αλέξη) το κόλλησε από μόνος του, και να πως όπως μου το διηγήθηκε ο ίδιος: Ήταν σε κυνήγι  με φίλους του, όπου σε μια στιγμή πέρασε δίπλα του ένας λαγός, που όμως δεν τον είδε αυτός και παρέλειψε να πυροβολήσει, μολονότι του φώναζε ένας άλλος κυνηγός κοντά του. Δικαιολογούμενος δε για την παράλειψη του αυτή απάντησε.
  - Αχ αδερφέ τι να καταλάβω, αφού φώναζες  «Τφέκα Αλέξη»…. «Τφέκα Αλέξη». Έτσι και του έμεινε.

Διηγείτο ωραίες ιστορίες τις οποίες διασκεύαζε ο ίδιος με σκοπό το χιούμορ. Επί τη ευκαιρία θα διηγηθώ μια ιστορία που μου διηγήθηκε ο μακαρίτης Γενικός Επιθεωρητής  Δημοτικής Εκπαιδεύσεως στη Λαμία Αναστάσης Χαραλαμπόπουλος.

Ο μακαρίτης υπηρετούσε ως δάσκαλος στο χωριό Ξυλικούς που είναι στο όρος Καλλίδρομον και κοντά στη Δρυμαία  (Γλούνιστα). Στο χωριό επήγε ο επιθεωρητής του και πήγε κατευθείαν στο σχολείο γιατί ήταν ώρα μαθήματος. Εκεί όμως βρήκε τα παιδιά να παίζουν έξω και έμαθε απ΄αυτά ότι ο δάσκαλος είναι στο μαγαζί και παίζει πρέφα. Τότε ο επιθεωρητής πήγε στο μαγαζί, όπου όμως, μια και ήταν άγνωστος συστήθηκε ως  «ζωέμπορος», που πήγε να αγοράσει ζώα. Εκεί ο δάσκαλος φιλόξενος  καθώς ήταν τον κέρασε ούζο και του συνέστησε να περιμένει λίγο να τελειώσει η πρέφα και θα του συστήσει αυτός πολλούς χωριανούς, που είχαν ζώα για πούλημα.
Αλλά η πρέφα παρατείνονταν και ο επιθεωρητής σηκώθηκε να κάνει καμιά βόλτα στο χωριό. Αντί αυτού όμως πήγε στο σχολείο, μάζεψε τα παιδιά και άρχισε το μάθημα. Ο μακαρίτης δάσκαλος, αφού τελείωσε η πρέφα πήγε στο σχολείο, όπου όμως έκπληκτος βλέπει τα παιδιά μέσα στην αίθουσα και τον «ζωέμπορο» πάνω στην έδρα. Τότε ευφυής καθώς ήταν κατάλαβε αμέσως κι απευθυνόμενος στον «ζωέμπορο» του είπε:
-   -Τα σέβη μου κύριε επιθεωρητά. Το πρώτο ζώο που αγοράσατε εδώ είμαι εγώ.

                                                                             από την εφημερίδα "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"
                                                                                               ΙΓΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."