Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ: Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη

  



Υπό την Αιγίδα του
      


        
ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 21:30
Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη
ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ
στην αρχαία γλώσσα, με ελληνικούς & αγγλικούς  υπέρτιτλους

 Η παράσταση του πολυβραβευμένου Δήμου Αβδελιώδη,   που ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές, μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ζωντανή γλώσσα, για πρώτη φορά ύστερα από 2500 χιλιάδες χρόνια, ξεκινά περιοδεία από τον Ιούνιο ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με 60 προγραμματισμένες παραστάσεις, με την στήριξη και υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

1955 η περιοχή της Μουτσιάρας

Μουτσιάρα - Άνυδρο - Λιβάδι - Λακούλες περιοχές που φαίνονται στη φωτογραφία του 1955 του Πάνου Δρίβα, όπου εικονίζεται ο Κώστας Κούσουλας - Κολοβρέχτης.
Τα χωράφια πάνω στο βουνό δεν ήταν μονοκόμματα να μπεί το ζευγάρι μέσα, ήταν βραϊούλες βραϊούλες και κάναμε δανεικαριά, σήμερα στο δικό μ', αύριο στο δικό σ' και σκαλίζαμε με τα κασμάδια, να βάλουμε φασούλια, πατάτες, αραβοσίτι. (απόσπασμα από το βιβλίο "Μιά Σουβαλιώτισσα θυμάται")

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Η θεμελίωση του σπιτιού - το σφάξιμο του κόκορα

Η θεμελίωση του σπιτιού του Νικόλαου Κρανιά. 
Από αριστερά: Λουκάς Ανδρέου, Ιωάννα Παπαθανασίου, Μιχάλης Διαμαντώνης, Γεωργία Παπαργυρόπουλου (κόρη του παπα - Γιώργη), παπα - Γιώργης Παπαργυρόπουλος, Κων/νος Ρέββας, Ευστάθιος Γαντζόγιας.

Η θυσία ενός ζωντανού οργανισμού, γιατί περί θυσίας πρόκειται, στην τελετή θεμελίωσης ενός σπιτιού είναι ένα έθιμο κοινό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Οι καταβολές βρίσκονται πολύ μακριά στα πρώτα βήματα της ανθρώπινης πορείας, όταν ο άνθρωπος προσπαθούσε να εξηγήσει με τους μύθους τον κόσμο που τον περιβάλλει και τη σχέση του μ΄ αυτόν.
Στην εποχή μας η επιβίωση αυτού του εθίμου, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, έχει χάσει το πρωταρχικό του μυθικό περιεχόμενο και εμφανίζεται με τη μορφή πρόληψης.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ "ΖΕΛΙ"



Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ





Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ 18-6-2016



                                                                          
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19/6/2016 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20.00 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. 

Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ





ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12-6-2016 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΄΄ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΄΄  .
ΣΤΙΣ 15-6-2016 ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

1.ΘΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2.ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ: ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3.ΚΟΠΑΝΑΚΗ ΜΙΝΑ ΤΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ:ΤΑΜΙΑΣ
5.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ Α’
6.ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ Β’
7.ΛΑΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
8.ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
9.ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: ΕΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ NA  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΒΟΛΛΕΥ,ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΣΤΙΒΟ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

                                                                                                       

Ο ΥΠ.ΔΗΜ.ΣΧΕΣΕΩΝ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

“MIA ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ”

Συνέχεια από το προηγούμενο…

Γράφει ο Μήτσος Αδρύμης

Ο πανωχωρίσιος Ιωάννης Δ. Πλατιάς (1881 - 1975)


Τα περισσότερα βράδυα μαζευόμαστε να φάμε όλοι μαζί και άμα τύχαινε να μας φέρουνε απ’ το χωριό καμμιά κότα, ή κανένα κοψίδι απ’ το Μαυράκη, ή ακόμα όταν στη φυλάχτρα το βράδυ ο πατέρας μου με το γερο – Γιαννάκο το Πλατιά τύχαινε να σκοτώσουν κανένα λαγό, ο καταυλισμός είχε πανηγύρι.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Οι Σουβαλιώτες αθλητές


Πάνος Καραχρήστος (αριστερά με τα σκούρα)
1983 στη συμμετοχή των Παλασσοπούλειων αθλητικών αγώνων στίβου υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ στην Ελάτεια

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

26 Απριλίου 1966. Το καθιερωμένο γλέντι πριν φύγουν για φαντάροι.

Το γλέντι ή μάλλον τα γλέντια γιατί την τελευταία εβδομάδα πριν φύγουν γίνονταν και σε διαφορετικό σπίτι κάθε φορά, με πολύ κόσμο, συγγενείς και φίλους. Ήταν η τελευταία φορά που διασκέδαζαν σαν πολίτες πριν αναχωρήσουν για τα κέντρα εκπαιδεύσεως όπου παρουσιάζονταν. Εδώ είναι οι γεννηθέντες του 1946...

Διακρίνονται: Αναστάσιος Τζιβάρας, Γεώργιος Κολοκύθας, Χριστόφορος Κοπανάκης κ.α. (αρχείο: Νικόλαος Ματαράς)

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

"Μιά Σουβαλιώτισσα θυμάται". Το αξιόλογο αυτό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή


Ένα εξαιρετικό βιβλίο με πληθώρα λαογραφικών στοιχείων που επιμελήθηκε η Βασιλική Χριστοπούλου – Μερτζάνη. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε  το 1995 όπως αναφέρει η ίδια στον πρόλογο της  να καταγράψει  ήθη, έθιμα και προσωπικές αναμνήσεις, τελείωσε το 2000 και το εξέδωσε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΩΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.

Πρωταγωνίστρια η Σουβαλιώτισσα μάνα της καθημερινότητας με τις δουλειές να μην έχουν σταματημό αλλά και μπροστάρισα στις λιγοστές γιορτινές στιγμές. Προτού χαράξει το φως βρίσκεται στον κάμπο. Με το δρεπάνι να θερίζει  το σιτάρι, και να δεματιάζει κάτω από το λιοπύρι. Και σαν πέσουν τ’ απόσκια στο βράχο της Αγόριανης, είναι η ώρα για λίγο ξεκούραση και φαγητό. Σαν σιμώνει το σούρουπο, τα δεμάτια να φορτώνονται στο γαϊδούρι, για μεταφορά στο αλώνι κι επιστροφή στο σπίτι. Και εκεί οι δουλειές αράδα. Να συγυρίσει, να προφτάσει να ετοιμάσει τα παιδιά, τα ζωντανά, το φαγητό, το πλύσιμο των ρούχων, το σίδερο, το ράψιμο, το μπάλωμα, το ζύμωμα. Ακόμα και τη νύχτα, όταν όλοι είχαν πλαγιάσει, αυτή  με τη λάμπα και το λύχνο αναμμένο να παιδεύεται, να τα προλάβει όλα. Να βρει και καιρό για αργαλειό, πλέξιμο και γνέσιμο. Δουλειά από  νύχτα σε  νύχτα.

Άλλοτε πάλι αναγκάζεται  να μετακινηθεί αρκετά μακριά με τα πόδια ή με τα ζα, είτε για το μεροκάματο ή για πουλήσουν την πραμάτεια τους ή για ανταλλαγή ειδών. Δύσκολα χρόνια.

Αλλά έτσι είναι οι μάνες, ξέρουν ότι πρέπει να δώσουν κι ας μην πάρουν.

Το βιβλίο αυτό επεξεργασμένο περνά σε ηλεκτρονική μορφή στη δεξιά στήλη του blog του Λαογραφικού Συλλόγου, ώστε μαζί με τα άλλα επίσης αξιόλογα βιβλία – πονήματα  που έχουν ήδη αναρτηθεί να αποτελούν ενός είδους ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, άμεσα προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.






ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 1952



Αρχείο: Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας


Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1951 που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Απριλίου του 1951 ήταν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΜΑΣΤΟΡΟΙ – ΚΤΙΣΤΕΣ – ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ & ΚΑΛΦΑΔΕΣ (ΒΟΗΘΟΙ) ΜΕ ΑΡΧΙΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΓΕΡΟ – ΓΙΩΡΓΗ ΜΟΥΛΑΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1960.
ΔΙΑΚΡΊΝΟΝΤΑΙ : Στο κέντρο με το σφυρί στην πλάτη ο πρωτομάστορας θρυλικός γερο-Γιώργης Μουλαράς περιστοιχιζόμενος από τα παιδιά του μαστόρους Θανάση & Μήτρο Mουλαρά, τους επίσης μαστόρους : γαμπρό του Θανάση Θάνο (Μάγο) και Γιάννη Αλ. Κότσια,τους εγγονούς του Δήμο Αρ. Βλάχο & Γιώργο Αργ. Μουλαρά αλλά και τους μαθητευόμενους οικοδόμους ( καλφάδες) εγγονούς του Γιώργο Δημ. Μουλαρά & Γιώργο Αθ. Μουλαρά. Στο άκρο δεξιά με τα χέρια στη μέση διακρίνεται ο Χρήστος Παν. Γκόλφης πού προφανώς με τον αδελφό του Ασημάκη που διακρίνεται στην κορυφή της μαστοροσυνροφιάς ήταν οι εργάτες του συνεργείου (λασπάδες & κουβαλητές των υλικών).

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Σπύρος Πισσάνος: Πέταξε για την αιωνιότητα ο θρυλικός αεροπόρος




Για την τελευταία του πτήση "έφυγε" χθες 6 Ιουνίου 2016 ο Σπύρος Πισσάνος, ο θρυλικός Έλληνας αεροπόρος που πολέμησε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μοίρα των εθελοντών Αμερικανών πιλότων American Eagles της RAF και στην 4η Μοίρα Δίωξης της Αμερικανικής USAF.
Ο θάνατός του, ανήμερα της 72ης επετείου από την Απόβαση της Νορμανδιας, σκόρπισε τη θλίψη στους φίλους της Αεροπορικής Ιδέας σε όλο τον κόσμο.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ




Την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 20:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολύδρόσου κ. Αργύρης Μουλαράς, θα ενημερώσει τους κατοίκους, για την πορεία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις Αντικειμενικές αξίες.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ποια είναι η ωραιότερη λέξη της Ελληνικής Γλώσσας;



«Απαντούν»:Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Παντελής Χορν και Σπύρος Μελάς και άλλοι διανοούμενοι....

ΟΙ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Δεκαετία του'60: Αθανάσιος Τζιβάρας(Κέφος), Ιωάννης Κυρίτσης, Αθανάσιος Γατσίνος


Ο θεσμός της Αγροφυλακής είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια. Κατά τον Αριστοτέλη «’Αγρονόμοι οἱ τῶν περί τά ἒξω τοῦ ἂστεος ἂρχοντες». Και από άλλα αρχαία κείμενα προκύπτει ότι η Αγροφυλακή με τη σημερινή έννοια του όρου, απασχόλησε σοβαρά τις αρχαίες ελληνικές πολιτείες. Έτσι στο Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο συναντιούνται διατάξεις από τις οποίες προκύπτει ότι η Αγροφυλακή απασχολούσε τους νομοθέτες και τη διοίκηση των χρόνων εκείνων. Στους νεότερους χρόνους, αμέσως μετά την απελευθέρωση του πρώτου τμήματος της ελληνικής γης, πάρθηκαν νομοθετικά μέτρα που αφορούσαν την Αγροφυλακή γενικά.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Οικογενειακή φωτογραφία

Από αριστερά: Γιάννης Ρέββας (καθηγητής), Φώτης Βαλάσκας (ο μικρός), Παναγιωτίτσα Βαλάσκα, Γιαννούλα Ρέββα (σύζυγος Λουκά Στύλια), Λουκάς Ρέββας, Παγώνα Ρέββα, Ντόρα Ρέββα (σύζυγος Ευθυμίου Ρέββα - δασκάλα), Ευθύμιος Ρέββας

αρχείο: Αθανασία Λ. Στύλια

4 Ιουνίου 1943: Η μάχη της Παύλιανης



          Κατά το τέλος του Μάη 1943, αφήνοντας μικρές ομάδες στην περιοχή Παρνασσού για παρενόχληση του εχθρού, το Αρχηγείο Παρνασσίδας με όλες τις δυνάμεις του πέρασε στον τομέα Κουκουβίστας – Μαυρολιθαρίου – Παύλιανης. Μαζί με το μόνιμο ΕΛΑΣ κινηθήκανε και τα τμήματα του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Στον τομέα αυτό είχανε κινηθεί και καταλάβανε θέσεις και τα τμήματα της Αττικοβοιωτίας και Λοκρίδας. Έδρα της διοίκησης του Αρχηγείου μας καθορίστηκε το Μαυρολιθάρι. Το σχέδιο του Αρχηγείου Παρνασσίδας σε χοντρές γραμμές ήτανε «να χτυπηθεί και να παρενοχληθεί ο εχθρός όσο το δυνατόν περισσότερο – όπου είναι αυτό δυνατό – από την αφετηρία ακόμα της κίνησής του». 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5-6-2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ.
ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ.
ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.
ΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΟΥΛΑΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

1948 στην Αμφίκλεια

Όρθιοι από αριστερά: Ασήμω Μάνθου, Αλεφάντω Κότσια, Δημήτρης και Μαρία Κότσια, Γιώργος Κότσιας, Ασήμω  Θάνου, Γιάννης Θάνος (Μπακάρας)
Καθήμενοι: Ανθή Ανδρέου, Νίκος Σοφιανός

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι


Να μην έρθει ο θεριστής, ο έρμος ο μήνας

Τον Ιούνιο, ο λαός μας τον λέει και θεριστή, γιατί τότε γίνεται το θέρισμα, η σημαντικότερη, ίσως, δουλειά του γεωργού, τότε αρχίζει να σοδεύει, τότε νοιώθει να δικαιώνονται τα κόπια του.
Ο θερισμός πρέπει να γίνει γρήγορα, για το φόβο της βροχής. Θέλει σβελτάδα και προκοπή. Ο λαός, θέλοντας να δείξει πόσο απαιτητική δουλειά είναι, είπε : " θέρος, τρύγος, πόλεμος". Βέβαια, αναφέρεται στην εποχή που θέριζαν με το δρεπάνι, κάτω απ' το καυτερό λιοπύρι, κι όχι στη σημερινή, που οι θεριστικές μηχανές ορμάνε στους κάμπους και θερίζουν χιλιάδες στρέμματα σε μια μέρα .


Ασήμω και Δήμητρα (Μητρού) Ανάγνου γυρνώτας απο το χωράφι


Η Μητρού Ανάγνου διηγείται στην Κική Χριστοπούλου στο βιβλίο: Μια Σουβαλιώτισσα Θυμάται


Ξεκινάγαμε χαράματα βάζαμε δε βάζαμε μια χαψιά στο στόμα μας, φορτώναμε τα δρεπάνια στα ζα, οι άντρες καβάλα και εμείς οι γυναίκες από κοντά.