Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Χάρτης σεισμών της περιοχής μας το 1894


Αποσπάσματα  από το βιβλίο του Γιάννη Μαρρέ " Πολύδροσος- Σουβάλα Παρνασσού" :

  • "Το 1870 έγινε ένας μεγάλος σεισμός και η Απάνω Σουβάλα καταστράφηκε ολοκληρωτικά.Ύστερα από αυτό οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το χωριό τους, αλλά όχι προς το μέρος που βρισκόταν τότε.Δεν υπήρχαν πια στην πατρίδα μας και οι επάρατοι Τούρκοι, που θα ειπεί ότι δεν κινδύνευαν από αυτούς, και ακριβώς γι΄αυτό αποφάσισαν να χτίσουν το χωριό τους προς τη μεριά του κάμπου, στο μέρος δηλαδή που βρίσκετε τώρα." 


  • "Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας Γιώργος Καρούλας στο βιβλίο του "Η Σουβάλα πριν το 1821" σε σχετικό μελέτημα του υποστηρίζει ότι η Κάτω Σουβάλα υπήρχε στον τόπο που βρίσκεται τώρα τουλάχιστον μπροστά από δύο αιώνες."

  • "Ο Κώστας Παπαχρήστος έχοντας υπόψη του το μελέτημα αυτό γράφει: " Ο αγαπητός κ. Γεώργιος Καρούλας θα χαρεί τώρα που θα διαβάσει ότι ένας ξένος περιηγητής αναφέρει το χωριό και μάλιστα με εκατό σπίτια περίπου. Το λέγει Καλύβια, δηλαδή όνομα που το έχει διατηρήσει και η λαϊκή παράδοση"  


Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημητρίου Κατοίκου: 
"  Η ληστοκρατία μαίνεται στα Ελληνικά βουνά και το 1849, ληστοσυμμορία επιτίθεται στην Απάνω Σουβάλα με στόχο, να διαρπάξει από πανωχωρίσιο, θρυλούμενο θησαυρό που υποτίθεται ότι κατείχε. Σκοτώνει έναν Σουβαλιώτη και καίει το σπίτι του. (Συναρπαστική αφήγηση του αυτόπτη μάρτυρα και παθόντα Γ. Αδαμοπούλου στο βιβλίο του εγγονού του Α. Αδαμοπούλου «Υδροκίνητες βιοτεχνίες στον Παρνασσό») Όπως προαναφέρθηκε πολλές οικογένειες διατηρούσαν ήδη σπίτια στη θέση του σημερινού χωριού κατά μήκος του ρέματος. Συντρεχούσης και της αναδιανομής γαιών, που ανάγκαζε τους κατόχους Σουβαλιώτες να διαμένουν κοντά στα χωράφια τους, χτίστηκαν κι άλλα. Οι σεισμοί του 1870 και κυρίως του 1894 επιτάχυναν τα πράγματα. Η νέα Σουβάλα γεννιέται."




Όλοι οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με την ιστορική διαδρομή του χωριού μας συγκλίνουν στην άποψη πως οι σεισμοί ήταν η κύρια αιτία της μετακόμισης προς κάτω, προς τον κάμπο.

Ο παρακάτω χάρτης δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στις 23 Απριλίου 1894





Οι χάρτες αντλήθηκαν από :http://rakopolio.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."