Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αύγουστος του 1977.Ο Γάλλος Ροζέ Μιλλιέξ, Υποδιευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών μιλά για τη Σουβάλα




Ο Γάλλος  Ροζέ Μιλλιέξ, Υποδιευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, καλεσμένος από το Σύλλογο Πολυδροσιωτών ήρθε στη Σουβάλα στις 10 Αυγούστου 1977.
 Στις 11 Αυγούστου μίλησε στο κτίριο της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης με θέμα:

« Ο Εθνάρχης Κύπρου Μακάριος όπως τον γνώρισα»

Ο Ροζέ Μιλλιέξ σε ωραία νεοελληνική γλώσσα μίλησε για τον Εθνάρχη της Κύπρου Μακάριο με βάση προσωπικές εμπειρίες που απόχτησε από τη γνωριμία του με το Μακάριο από το 1959 μέχρι το 1971, δηλαδή τα χρόνια που ο Ροζέ Μιλλιέξ υπηρετούσε στην Κύπρο ως Διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου.


Ο Γάλλος Ροζέ Μιλλιέξ ύστερα από την ομιλία του που έκανε στο κτίριο της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης για τον Εθνάρχη της Κύπρου Μακάριο, έφυγε από τη Σουβάλα και πήγε με τα πόδια στους Δελφούς , απ΄ όπου και έστειλε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυδροσιωτών Κώστα Αθ. Παπαχρίστο ένα γράμμα του , στο οποίο μεταξύ των άλλων , του έγραφε:

«…Περνώντας μοναχικά σκεφτόμουν συνεχώς τη Σουβάλα και τους ζωντανούς , ευγενείς και φιλόξενους κατοίκου της , που πραγματικά τους  αξίζει κάθε υποστήριξη και αγάπη».

Ο ίδιος ο Μιλλιέξ την άλλη μέρα από την ομιλία του, απαντώντας στις ερωτήσεις που του υπέβαλλε ο συμπατριώτης μας Θύμιος  Μολιώτης για την εφημερίδα «Παρνασσός» στη συνέντευξη αυτή μεταξύ άλλων είπε:

«…Είναι η Τρίτη φορά που έρχομαι κοντά σας. Την πρώτη φορά είχα έρθει ,πριν αρκετά χρόνια, με τον αδερφικό μου φίλο και φίλο του χωρίου σας Νικηφόρο Βρεττάκο(…)

  Η δεύτερη επίσκεψη μου, επειδή είχα επιθυμήσει βουνό, ας πούμε, καθαρά φυσιολατρική. Γι΄αυτό και πέρασα σχεδόν όλη μου την ημέρα στην Απάνω Σουβάλα, που με καταγοήτευσε.

Χαίρομαι όμως που η τρίτη επαφή με το χωριό σας ήταν πολύ πιο ουσιαστική. Είχα την ευκαιρία να δω τους συντοπίτες σας και να πληροφορηθώ για τη κατάσταση, τόσο ικανοποιητική ,του χωριού και από δημογραφική και από οικονομική κατάσταση. Βέβαια και πάλι με καταγοήτευσε το χωριό σας και χάρηκα τη ζωντάνια του, που είναι κάτι σπάνιο σήμερα στην Ελληνική ύπαιθρο. Είναι τιμή σας που έχετε διατηρήσει αυτή τη ζωντάνια και οπωσδήποτε πρέπει,  και εύχομαι να την αυξήσετε ακόμα. Κυρίως όμως ήρθα αυτή τη φορά για να συνεργαστώ λίγο μαζί σας σ΄ αυτό το καινούργιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που εγκαινιάσατε χθες…»   


                             Αποσπάσματα  από το βιβλίο Πολύδροσος – Σουβάλα Παρνασσού
                                                           του    Γιάννη ΑΘ. Μαρρέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."