Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η επεξεργασία του μαλλιού. Ο ΚΟΥΡΟΣ,ΤΟ ΞΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΝΑΡΙΣΜΑ*


Ο κούρος των προβάτων.Παναγιώτης Θάνος (Βρανάς), Παναγιώτης Δεληγιάννης, Χρήστος Ανάγνος, Κώστας Στύλιας, Θανάσης Θάνος (Βρανάς), Ασπασία Δεληγιάννη, και Χρήστος Μουτσιανάς (Μπιζούλας)
Ο κούρος των ποβάτων. Γιάννης Βέλλιος (Πίρος) και Kώστας Εμμανουήλ (σύζυγος Γιάννας Βέλλιου)
Το κούρεμα, ο "κούρος" των προβάτων γινόταν από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα του Ιουνίου. Στην αρχή γινόταν το κολοκούρισμα. Τα "κολόκρια", ήταν το μαλλί από το κούρεμα της κοιλιάς και γύρω από την ουρά και ήταν κατώτερης ποιότητας.

Ακολουθούσε το κούρεμα του υπόλοιπου σώματος του προβάτου, απ’ όπου έβγαινε το "ποκάρι", το καλύτερο μαλλί.

Τα μαλλιά τα τοποθετούσαν σε καζάνια και τα ζεμάτιζαν με ζεστό νερό, για να φύγουν οι βρωμιές και το φυσικό λίπος τους. Αφού τα άφηναν, περίπου δώδεκα ώρες να μουλιάσουν, τα έβγαζαν και τα μετέφεραν, μέσα σε πανέρια, στη βρύση όπου τα ξέπλεναν με άφθονο νερό. Τα καθάριζαν από τις κολλιτσίδες και τα αγκάθια και στη συνέχεια τα κρεμούσαν να στραγγίσουν και να στεγνώσουν, στους φράχτες.


Αφού στέγνωναν τα μαλλιά ακολοθούσε το "ξάσιμο" που γινόταν με τα χέρια, για να ξεμπλέξει το μαλλί και να γίνει πιό μαλακό.


Στο ξάσιμο του μαλλιού η Αθανασία Σουφλή.


 Μετά ακολουθούσε το "λανάρισμα". Με τα λανάρια χτένιζαν τα μαλλιά και ετοίμαζαν τις τουλούπες για το γνέσιμο, δηλαδή τη μετατροπή του μαλλιού σε νήμα. Τα λανάρια ήταν ξύλινα και είχαν συρμάτινα δόντια ή χονδρά σιδερένια καρφιά.



Λανάρια από τη Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου
Με το λανάρισμα τα μαλλιά ξαίνονταν και τακτοποιούνταν. Τότε γινόταν και το διάλεγμα. Χώριζαν τα μακριά μαλλιά, που ήταν κατάλληλα για καρπέτες και φλοκάτες. Τα κοντά μαλλιά, τα χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των σκουτιών, των κιλιμιών και των άλλων υφαντών αυτού του είδους.

*Αναδημοσίευση με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."