Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΧΗΝΑ. Το γλυπτό του 3ου π.Χ αιώνα που βρέθηκε στην Αγία Ελεούσα το 1908

Ανάμεσα στα ευρήματα (στις πηγές του Κηφισού) που κατά καιρούς ήρθαν στο φως, είναι το μοναδικού ύφους γλυπτό που βρέθηκε εκεί το 1908. Πρόκειται για ένα εράσμιο έργο του 3ου αιώνα π.Χ., που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (αρ. 2772) και είναι γνωστό ως “το παιδί με τη χήνα”. Εικάζεται ότι φιλοτεχνήθηκε σε αθηναϊκό εργαστήριο, από τον γιο του Πραξιτέλη, Κηφισόδοτο και είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο. Το γλαφυρό σχόλιο μιας επισκέπτριας, που παρατηρεί ότι εξακολουθεί να ειρωνεύεται με το παιδικό του χαμόγελο, ακόμη και μετά από 2500 χρόνια, αναδεικνύει την ποιότητα της τεχνικής και την εκφραστικότητα του. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να αφιερώνουν τα μικρά παιδιά τους σε ποτάμιες θεότητες. Γεγονός που αναφέρει και ο Όμηρος για τον Αχιλλέα, ότι δηλαδή ήταν ταμένος στον Σπερχειό (Ιλιάδα, Ψ 141). Η ανακάλυψη της επιγραφής,

“Ξενοφάνης, Ξενοδώρα, Ανδρίσκον Καφισώ”

μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γλυπτό ήταν ανάθημα στον θεό Κηφισό.

Αρχικά παραδόθηκε από τον αξιωματικό της χωρ/κής Π. Δαλωνά στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."