Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Οι γιατροί της Σουβάλας

ΚΑΡΟΥΖΟΣ – ΔΡΙΒΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Και οι τέσσερις αυτοί γιατροί προτίμησαν να μείνουν στη Σουβάλα μετά τις σπουδές τους και δημιούργησαν τα ιατρεία στα σπίτια τους. Με τη συμπαράσταση του φαρμακοποιού Παναγιώτη Θ. Δρίβα, πρόσφεραν ο καθένας με τον τρόπο τους ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ανθρώπους του χωριού μας, αλλά και των γύρω περιοχών. 


Τα πράγματα την εποχή εκείνη δεν ήταν δύσκολα μόνο για τους κατοίκους του χωριού, αλλά ήταν άσχημα και για τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι, οι οποίοι όπως λένε κάποιοι γέροντες, επισκέπτονταν τους ασθενείς των άλλων χωριών, πηγαίνοντας ως εκεί καβάλα στ’ άλογά τους. Και δεν ήταν λίγες οι φορές αυτές που οι γιατροί αυτοί, μη μπορώντας να επιστρέψουν στο χωριό τους την ίδια μέρα διανυκτέρευαν σε κάποιο από τα χωριά που είχαν επισκεφθεί. Πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα, ανάγκασε τους δυο γιατρούς, Θύμιο Χριστόπουλο και Θανάση Παναγιώτου, ν’ αγοράσουν ο καθένας τους, το δικό τους αυτοκίνητο. Και τα αυτοκίνητα ήταν τα  πρώτα αυτοκίνητα που ήρθαν στο χωριό.

Οι Σουβαλιώτες γιατροί πρόσφεραν πολλά στους συνανθρώπους τους κι ως άνθρωποι κι ως γιατροί. Όλοι τους ήταν ευγενικοί, φιλάνθρωποι και αξιόλογοι γιατροί.  


Αργύρης Καρούζος (1875  –  1944)

1920 στην πρώτη λειτουργία στον Αϊ – Λουκά. Ο γιατρός Γεώργιος Δρίβας με το καπέλο στο χέρι. (1876 – 1941)

Ευθύμιος Χριστόπουλος (1892 – 1961)

Αθανάσιος Παναγιώτου (1902 – 1986)

κείμενο: βιβλίο Γ. Μαρρέ Πολύδροσος – Σουβάλα Παρνασσού
φωτογραφίες: αρχείο ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ, Νίκου Μανέττα, Δρoσούλας Τσαρμακλή, Γιάννη Ρέββα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."