Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΄40

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ
(1917-1983)



Ανήκε στην ηρωική γενιά που επωμίστηκε όλη την εθνική περιπέτεια της περιόδου 1940-1949.

Στρατεύτηκε το 1938 και υπηρέτησε τη θητεία του στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, στον 1ο Λόχο Βαθμοφόρων, με έδρα τη Λαμία.


Και ενώ έμελλε να απολυθεί, στα τέλη του 40, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Το δεκαπενταύγουστο αυτού του έτους οι Ιταλοί τορπίλισαν στο λιμάνι της Τήνου το Ελληνικό καταδρομικό πλοίο «Έλλη».
Αμέσως ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Μεταξάς, διαβλέποντας την επικείμενη κατά της Χώρας μας, άμεση γενική Ιταλική επίθεση, διέταξε την κλιμάκωση της μεταφοράς στρατευμάτων, προς ενίσχυση των αμυντικών γραμμών, επί της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, όπου προέβλεπε ότι θα εκδηλωθεί η επίθεση. Τα γεγονότα τον δικαίωσαν. Το 42ο Σύνταγμα έλαβε θέση μάχης, επί της μεθορίου, πλησίον της Ι. Μονής Μολυβδοσκεπάστου.


Ο Γ. ΚΑΤΟΙΚΟΣ πολέμησε ηρωικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ως στρατιώτης τυφεκιοφόρος του πεζικού, λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις φάσεις του Ελληνοϊταλικού πολέμου. (Αμυντικές επιχειρήσεις, προέλαση του Ελληνικού Στρατού στη Βόρειο Ήπειρο, Ιταλική εαρινή αντεπίθεση του 1941, κλπ). Για τον ίδιον ο Θεός και η τύχη τον βοήθησαν και επέζησε. Είδε όμως να πέφτουν 10 συγχωριανοί του και μεταξύ αυτών δύο αδελφικοί του φίλοι και γειτόνοι.

Ο Μήτσος Ταλατούνης και ο Τάσος Καραχάλιος.

Και ενώ έχει μεσολαβήσει, η Γερμανική κατά της Ελλάδος επίθεση στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο και το έπος της μάχης των Οχυρών, οι Γερμανοί διασπούν την Ελληνική άμυνα, εισέρχονται στην Ελλάδα και στις 9 Απριλίου 1941, καταλαμβάνουν την Αθήνα. Ο Νικητής όμως Ελληνικός Στρατός, συνεχίζει τον πόλεμο στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο και κρατά τις θέσεις του σε πολλά σημεία, έχοντας τους Ιταλούς καθηλωμένους εκτός του πατρίου εδάφους. Και μόνο όταν πια έχει σχηματισθεί η πρώτη κατοχική κυβέρνηση, έχει υπογραφεί ανακωχή μεταξύ των εμπολέμων μερών, δια διαταγής απ’ την Αθήνα, περί τα τέλη Απριλίου του 41,αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μέτωπο και να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Πατρίδα.

Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ μαζί με πολλούς άλλους συμπολεμιστές του από την περιοχή μας, επιστρέφουν συντεταγμένοι στα Γιάννενα και διατάσσονται να παραδώσουν τον οπλισμό τους, στους ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ αντιπάλους τους Ιταλούς, μπροστά στο Φρουραρχείο της πόλης. Εκεί εκτυλίχθησαν δραματικές σκηνές. Όπως μολόγαγε ο ίδιος «απ’ τα 15 μέτρα πετάγαμε τα τφέκια, σ’ ένα μεγάλο σωρό. Οι Ιταλοί μας λοξοτηράγανε κι είχαν ακόμα το φόβο μας. Με κλάματα στα μάτια, αλληλοασπαζόμασταν κι αποχαιρετιόμασταν οι Έλληνες, φεύγοντας ο καθένας για το χωριό του. Στους Ιταλούς που χασκογελάγανε ηλιθίως, τους φωνάζαμε από μακριά: Μ’ εσάς θα τα πούμε σε λίγο καιρό παρακάτ’ στον Παρνασσό κι στ’ Γκιώνα».

Απ’ τον οπλισμό του κράτησε την ξιφολόγχη, που την πέρασε στη ζώνη για να βγάλει το δρόμο, και τρεις εξάδες φυσίγγια των 763 απ’ τον «εγγλέζο» του για πιθανή μελλοντική χρήση. Τα ανωτέρω αντικείμενα βρίσκονται από τότε στο πατρικό μου σπίτι, ως ιερά κειμήλια, μέχρι σήμερα.




Επέστρεψε τελευταίος στο χωριό, πεζός κι εξαντλημένος, ανήμερα του Αϊ-Λουκά στις 3 Μαΐου του1941 κι όπως έλεγε: «Απ’ το Μεγαλοκύρη έβλεπα τον κόσμο στο εκκλησάκι του Αγίου και δεν με βαστάγανε άλλο τα ποδάρια να προλάβω τη λειτουργία».

Τηρώντας την υπόσχεσή του προς τους κατακτητές, εντάχτηκε απ’ τους πρώτους στο Ε.Α.Μ. και έλαβε μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε απ’ την Ελληνική Πολιτεία με τιμητικό μετάλλιο.

Πέρασε στην εφεδρεία, απ’ την οποία διαγράφτηκε το 1946.


Το 1947 η Πατρίδα, κάτω από έκτακτες συνθήκες, τον ξανακάλεσε. Υπηρέτησε στην Ελληνική Χωροφυλακή, ως Χωροφύλακας άνευ θητείας στην Ευρυτανία. Κατέθεσε οριστικά το όπλο το 1949, ύστερα από 11 χρόνια θητείας με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΛΑΣ εα 


2 σχόλια:

  1. Και ομως παρα το σκληρο προσωπο της εποχης και ολες αυτες τις αντιξοοτητες η καρδια του θειου Γιαννη δεν αλλαξε
    Παντα ευπροσηγορος γλυκος...αγαπητος σε ολο το χωριο
    και πανω απο ολα περηφανος για την οικογενεια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."